Bereik draadloze netwerken

Bij het afsluiten van een vast internet abonnement wordt meestal door de provider een draadloze router geleverd. Zelf heb ik ervaring met de draadloze routers van Ziggo/UPC, Vodafone, Online en KPN.

Observatie

Wat mij opvalt aan de routers die geleverd worden door de providers is dat het bereik van het draadloze netwerk over het algemeen behoorlijk slecht is in vergelijking met een goede router van een ander merk. Dit komt doordat er bespaard wordt op de kosten door het leveren van goedkoper apparatuur. Zelf heb ik een aantal providers gebeld met klachten over het wifi bereik. Ze geven allemaal aan dat als ik er last van heb dat ik dan zelf een andere router moet kopen. Dit vind ik belachelijk.

 

Welke factoren bepalen de kwaliteit van het signaal?

Nou zijn er een aantal factoren bepalend voor het bereik van het draadloze netwerk.

Allereerst is de hardware (draadloze router  in dit geval) bepalend voor het bereik. Bij goedkopere routers en vrijwel alle Sitecom routers zult u slecht bereik hebben. Mijn ervaring met Sitecom apparatuur is behoorlijk negatief. Ik heb een gaming router van Sitecom geprobeerd t.w.v. ongeveer €300,-. Bij zo’n dure router ga je er automatisch vanuit dat het goed spul is. Helaas is het bij lange na niet goed geweest. Het bereik viel erg tegen en de snelheid kwam niet in de buurt van hetgeen wat zij adverteren. Ook heb ik een router van ongeveer €80.- van Sitecom geprobeerd. Deze was verassend beter dan de €300,- dure gaming router van hun, maar nog steeds was de router zwaar onder de maat.

Routers van Netgear, TP-Link, (Cisco) Linksys en Asus zijn over het algemeen betere keuzes. Vooral de routers in de prijscategorie tussen de €150.- en €250.- van deze merken zijn uitstekend te noemen. Het bereik met deze routers is aanzienlijk beter dan het bereik van de routers geleverd door de provider en de snelheid die hiermee bereikt wordt komt veel dichter bij het geadverteerde.

Woont u in een appartementencomplex dan zult u veel sneller last hebben van slecht ontvangst doordat er veel storing komt van andere draadloze routers in uw omgeving. Een oplossing hiervoor is door gebruik te maken van de 5Ghz band van uw router. Standaard wordt er gebruik gemaakt van de 2.4Ghz band op uw router. Deze bandbreedte is smal, er zijn in praktijk maar 13 kanalen binnen deze band waar gebruik van gemaakt kan worden. Tevens werkt heel veel ander apparatuur op de 2.4Ghz band zoals babyfoons, intercoms en huistelefoons. De 5Ghz band biedt veel meer kanalen, namelijk 24 kanalen. Door gebruik te maken van de 5Ghz band zult u dus veel minder last hebben van andere netwerken en apparatuur. Een ander voordeel van de 5Ghz band is dat er op deze frequentie een veel hogere snelheid te behalen is.

Het nadeel van de 5Ghz band is dat het minder ver reikt ten opzichte van de 2.4Ghz band.

 

Wat zijn dan de oplossingen voor slecht wifi in uw woning?

Onderzoek hoeveel draadloze netwerken in uw buurt beschikbaar zijn. Zijn dit er meer dan 3, stap dan over op de 5Ghz band (uw draadloze apparatuur moet dit wel ondersteunen).

Zit u na te denken over het toevoegen van een nieuwe en betere router, kies dan een Netgear, TP-Link, Linksys of Asus router.

Probeer vaste apparaten zoals een PC, TV, Blu-Ray speler, Playstation of andere consoles bedraad aan te sluiten en gebruik uw draadloze netwerk alleen voor uw laptop, smartphone of tables. Een bedrade aansluiting is altijd beter dan een draadloze aansluiting.

Gebruik een Wifi extender die aangesloten is met een netwerkkabel op de router. Er zijn veel typen wifi extenders te koop.

Een voorbeeld is een Wifi extender die gebruik maken van uw stroom netwerk, deze worden ook wel powerline adapters genoemd. Mijn ervaring met Powerline adapters is niet positief. Om een Powerline adapter goed te kunnen gebruiken moeten beide apparaten op dezelfde elektrogroep aangesloten worden en de kabellengte mag niet meer dan 10 meter zijn. Is de afstand groter of zijn de op een andere groep aangesloten dan kan het resultaat slechter zijn dan uw slechte wifi bereik.

Ook zijn er Wifi extenders die draadloos werken door het wifisignaal op te pikken en versterkt uit te zenden. In mijn ervaring heb ik gemerkt dat het signaal wat binnenkomt in deze apparaten te zwak is om hier nog iets nuttigs mee te doen. Daarom raad ik deze extenders af.

De beste wifi extenders zijn extenders die met een netwerkkabel aangesloten zijn op uw router. Hierdoor komt het signaal bedraad en ongestoord binnen op de extender en wordt er een nieuw wifi punt gecreëerd.

 

Ubiquiti Unifi

Voor een echt stabiel en betrouwbaar netwerk wat voorspelbare resultaten geeft adviseer en installeer ik producten van Ubiquiti.
Ubiquiti heeft het Unifi segment met losse netwerk componenten. Het voordeel van Unifi is dat ieder component in het netwerk 1 functie heeft en dit heel goed uitvoert.

Een wifi access point is niets meer dan een wifi access point, een switch is niets meer dan een switch en een firewall is niets meer dan een firewall.

Door losse componenten te gebruiken kan er in iedere ruimte waar een netwerkkabel beschikbaar is een access point geïnstalleerd worden. Op deze manier kan er een uitstekende dekking gerealiseerd worden. Zo komt het wifi signaal niet meer alleen uit de meterkast waar de router staat.

Ubiquiti Unifi producten zijn bedoeld voor het prosumer en mkb markt segment, dat wilt zeggen dat het bedoeld is voor consumenten of kleinere bedrijven die een professioneel netwerk willen.

 

Indien u advies wilt over wat voor u de beste oplossing is, dan kunt u telefonisch of per email contact met mij opnemen, wellicht bent u in een paar minuten telefonisch al geholpen.

Geplaatst in Netwerken en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.