Welke netwerkkabel heb ik nodig?

Welke kabel heb ik nodig?

Wilt u in uw woning of bedrijf een kabel met een lengte van minder dan 50 meter trekken, en is deze kabel de enige kabel die door een buis heen getrokken wordt. Dan voldoet een CAT5e U/UTP kabel. Bij een lengte vanaf 50 meter en tot 100 meter zult u een CAT6 kabel nodig hebben.

Wilt u twee kabels (2 netwerkkabels/netwerk+telefoon/netwerk+coax) door een leiding heen trekken, dan moet u denken aan een F/UTP kabel. Afhankelijk van de lengte moet u dan bepalen of u CAT5e of CAT6 nodig zult hebben. Bij een lengte van minder dan 50 meter zal een CAT5e kabel voldoende zijn. Bij grotere lengtes tot 100 meter zult u een CAT6 kabel nodig hebben.

Wilt u een kabel getrokken hebben in een omgeving met veel statische elektra dan moet u denken aan een SF/UTP kabel. Deze biedt extra afscherming om de datakwaliteit te waarborgen. Ook hier is de lengte bepalend voor CAT5e of CAT6.

In de meeste woningen zal een U/UPT of F/UTP CAT5 kabel voldoende zijn.

Lees hieronder een uitleg van de verschillende types kabel.

Wat is het verschil?

Wat zijn al die afkortingen, wat betekent het en het aller belangrijkste, wat heb ik nodig?

De meest gebruikte kabels op dit moment zijn:

  • CAT5e
  • CAT6
  • CAT6a

CAT5e kabels zijn op dit moment de goedkoopste kabels waarmee je een theoretische snelheid kan halen van 1000 Mbps. Deze snelheid haal je met zo’n kabel tot een lengte van 50 meter. Wil een grotere afstand overbruggen, dan komt CAT6 aan te pas.

CAT6 kabels hebben een theoretische maximum snelheid van 10.000 Mbps. Deze snelheid wordt gehaald als de kabel niet langer is dan 40 meter. Bij een lengte vanaf 40 meter zul je een maximum snelheid behalen van 1000 Mbps.

CAT6a kabels hebben net zoals CAT6 een theoretische maximum snelheid van 10.000 Mbps, het verschil tussen de twee typen is dat een CAT6a kabel de maximum snelheid haalt bij grotere lengtes tot een maximum van 100 meter.

Let op! Momenteel zijn er geen betaalbare consumentenhardware (routers en switches) die een snelheid van 10.000 Mbps ondersteunen. Dus bij gebruik van een CAT6a kabel zal de maximum snelheid 1000 Mbps zijn.

Dan zijn er nog afkortingen zoals:

  • U/UTP
  • F/UTP
  • SF/UTP

U/UTP kabels zijn kabels zonder afscherming voor statische elektriciteit. Kabels van dit type zijn prima te gebruiken in loze leidingen waar alleen één kabel doorheen gaat.

F/UTP kabels zijn kabels die voorzien zijn van een folie afscherming aan de binnenkant van de buitenmantel. Deze kabels zijn nodig indien er twee netwerkkabels of een netwerkkabel en een telefoonkabel of een netwerkkabel en een coax kabel door een leiding heen lopen. De afscherming is nodig om statische storingen buiten de kabel te houden.

f-utp

SF/UTP kabels zijn kabels die met name gebruikt worden in professionele omgevingen en fabriekshallen. Deze kabels hebben twee typen afschermingen. De eerste laag onder de buitenmantel is een gevlochten afscherming. Hierna komt een folie afscherming. Deze extra afscherming is nodig in omgevingen waar veel statische elektriciteit is.

SF-UTP

 

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met mij op.

Geplaatst in Netwerken en getagd met , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.